Ideeën? info@toegankelijklvc.nl
Mei 2025 l Land van Cuijk
Een werkgroep, bestaande uit bestuurders van Platforms en de Stichting, heeftpromotiemateriaal ontwikkeld en aangeschaft dat binnen de Platforms en in de hele gemeente gebruikt kan worden. Daarnaast is besproken hoe nieuwe vrijwilligers geworven kunnen worden voor bestuursfuncties en schouwactiviteiten. Hierbij wordt gedacht aan oprichting van een gemeentelijke schouw- en inspectiewerkgroep in 2025.
Daarnaast werd een rolstoelvaardigheidstraining georganiseerd. Het bestuur heeft bovendien diverse keren overleg gehad met ambtenaren en wethouders over lopende toegankelijkheidszaken. In de zomer van 2024 heeft een werkgroep uit het bestuur werkafspraken gemaakt voor een gezamenlijke aanpak van promotie en ideeën uitgewerkt voor de werving van vrijwilligers in 2025.
- Mill, Het project "Je ziet het pas als je het doorhebt” werd voortgezet met de groeikaartjescampagne. Vrijwilligers deelden in samenwerking met de gemeente Land van Cuijk groeikaartjes uit als vriendelijke oproep om voetpaden vrij te houden.
- 55+ festival in Grave: Ter gelegenheid van het lustrum van Welzijn Ouderen Grave bracht Platform Grave toegankelijkheid onder de aandacht. Er waren zo’n 300 bezoekers aanwezig
- Autoluw Grave. HAN-onderzoek mobiliteit: HAN-studenten onderzochten in opdracht van de gemeente de toegankelijkheid van een autoluwe binnenstad. Leden van het Platform begeleidden hen, waarbij de studenten ervaarden hoe het is om met een beperking door Grave te bewegen. Knelpunten werden herkend en meegenomen in hun plan.
- Rolstoelvaardigheidstraining: Georganiseerd door de Stichting en uitgevoerd door het Wheelchair Skills Team om mobiliteit en bewustwording te vergroten.
- Danceparty Sint Anthonis: In 2024 werden voor mensen met een verstandelijke beperking tien zeer goed bezochte danceparty’s gehouden en een prinsenreceptieen tevens een prinsenbal. Ook werden recepties bezocht door een delegatie van ’t Steekje aan verschillende carnavalsverenigingen in de buurt.
- Infobijeenkomst Sint Anthonis/Swosa: Op 25 maart heeft een bijeenkomstplaatsgevonden waarbij informatie werd verstrekt over mensen met een beperking.
- Lezing muZIEum: Bij het Oogcafé Land van Cuijk gaf manager Esther van Bussel een presentatie over hoe het is om blind of slechtziend te zijn. De Stichting was daarbij aanwezig.
- Corrie Schilderink-van den Broek; bestuurslid van de stichting en het platform Sint Anthonis, heeft op vrijdag 26 april 2024 een koninklijke onderscheiding ontvangen en is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij ontving deze onderscheiding voor haar mantelzorg, haar inzet voor de Parochie Heilige Paulus in Landhorst, haar organisatie van vijftien jaar lang maandelijkse danceparty’s voor jongeren met een beperking, en haar rol als medeoprichter van Stichting Toegankelijk Land van Cuijk in 2022.
- Scootmobieltocht Boxmeer: Op 14 september werd een scootmobieltocht georganiseerd.
- Rolstoelwandeling "Tongels Rondje": Een rolstoelvriendelijke wandeling rond kasteel Tongelaar in Mill, inclusief natuurgids en de aanwezigheid van een mobiel toilet.
- Tandemtocht voor visueel beperkten, Platform Grave: Twaalf tandems reden een route van 40 km met pauzes in Langenboom en Velp.
- Adviezen van Platform Boxmeer bij afsluiting Schilderspad:
Het Platform heeft in de ontwerpfase, zowel schriftelijk als tijdens speciale werkbijeenkomsten, de ambtenaren geadviseerd die de plannen voor het Schilderspad ontwerpen en uitvoeren. Het meest opvallende advies was om de afsluiting rolstoelvriendelijk te maken, naar het voorbeeld van een wandelpadafsluiting in Plasmolen. De manier waarop is geadviseerd en samengewerkt, zou in de toekomst een uitstekende werkwijze kunnen zijn voor de hele gemeente.
- Afsluiting rolstoelvaardigheidstraining Uden: De laatste van vier trainingen, waarin deelnemers leerden een roltrap te gebruiken. Een terugkomdag in 2025 en een nieuwe training in 2026 zijn gepland. Afzonderlijk aan de gemeente is een inhoudelijke en financiële verantwoording afgelegd.
- Week van de toegankelijkheid Grave en inclusieve werkplekken: Ondernemers in de binnenstad kregen uitleg over toegankelijkheid. In 2025 wordt een ervaringsronde met rolstoelen en blindenbrillen georganiseerd. Vier inclusieve werkplekken werden uitgelicht en bezoekers kregen informatie over het Platform. Het Platform en Sociom hadden als vier inclusieve werkplekken uitgelicht: Kinderboerderij Buitengewoon Velp, Visit Gassel, Snoeperij Heintje Grave en Oog voor de Streek Grave met daarbij leuke activiteiten.
- Seniorenmiddag Sint Anthonis: In samenwerking met o.a. de KBO heeft op 2 mei een sfeervolle dodenherdenking en een kranslegging plaatsgevonden en werd een verhaal over de Tweede Wereldoorlog voorgelezen.
- De IBN TV: IBN heeft een interview gehouden met Corrie Schilderink over haar ervaring met werken met mensen met een verstandelijke beperking. Conclusie:mensen met een verstandelijke beperking kunnen meer dan menigeen denkt en ouders, begeleiders en IBN spelen daarbij een belangrijke positieve rol.
- Week van de Toegankelijkheid Platform Boxmeer. In de Week van de Toegankelijkheid vonden verschillende activiteiten met leerlingen van het Pro College plaats, waaronder een inspectie van de school wat enkele verbeterpunten opleverde. Leerlingen ervoeren hoe het is om met een beperking boodschappen te doen en een station te bezoeken.
- Informatieavond Mill "Geef iedereen de ruimte": Discussie met wethouder David Sölez over toegankelijkheid, verkeersveiligheid en handhaving. Toegankelijkheid is nu verankerd in het gemeentelijk Integraal Handboek Openbare Ruimte van de gemeente Land van Cuijk.
- Voorlichting toegankelijkheid bij de opening van buurthuis Duivelshof: Een oude kerk in Sambeek werd een buurthuis, maar zonder lift hetgeen wel was geadviseerd door het Platform Boxmeer. Dit is erg jammer, want hierdoor is het nieuwe buurthuis niet geheel toegankelijk. Op de bovenverdieping zijn nu de vergaderruimtes gerealiseerd en een ruimte voor sport wat kritiek opleverde.
- Toegankelijkheid Biblioplus “Huis van Cuijk”: Resultaten van de schouwing: onvoldoende toegankelijk voor mensen met een beperking.
- Verplaatsing geleidelijnen controle gidslijnen (Grave): Op verzoek van het Platform heeft de provincie Noord-Brabant aanpassingen verricht aan de geleidelijnen en noppentegels aangebracht bij de verkeerslichten bij het voormalig stadhuis. De adviezen zijn volledig overgenomen en uitgevoerd.
- Gevaarlijke oversteek van de Karstraat over de Hoogstraat naar de Schoolstraat Mill: Na veel overleg zijn de oneffenheden op de Hoogstraat uiteindelijk weggenomen. Hierdoor is het gevaar voor struikelen en vallen geweken en is het oversteken veiliger geworden.
- Sport- en vrijetijdscentrum ’t Hoogkoor (Boxmeer): Biedt toegankelijke faciliteiten zoals een zwembadlift en rolstoelvriendelijke bowlingbanen.
- Toegankelijkheid en bruikbaarheid van het gemeentehuis in aanbouw (Boxmeer): Schouwing met ervaringsdeskundigen voorbereid en schouwlijst opgesteld door Platform Boxmeer.
- Reactivering Platform Toegankelijk Cuijk: Diverse bijeenkomsten met mogelijke vrijwilligers georganiseerd. De groep start met de schouwing van het huidige zwembad in Cuijk en zal aanbevelingen doen voor de renovatie die in 2025 zal plaatsvinden.
- Handboek Openbare Ruimte: Platform Mill heeft met wethouder David Sölez afgesproken dat bij alle projecten in de openbare ruimte – van de realisatie van een nieuwe woonwijk tot de aanleg of verbouwing van een straat of plein – altijd rekening wordt gehouden met toegankelijkheid en de wensen van mensen met een lichamelijke en/of visuele beperking. Op het gebied van toegankelijkheid is daarin opgenomen dat landelijke richtlijnen worden gevolgd en dat Stichting Toegankelijk Land van Cuijk hierbij een adviserende rol heeft. Van deze richtlijnen dienen alle betrokken ambtenaren kennis te nemen en er naar te handelen.
- Handhaving Mill en gehele gemeente: Gestructureerde handhaving op foutparkeren en onjuist gebruik van terrassen in de gemeente Land van Cuijk blijft door personeelstekort uit. Platform Mill onderzoekt wat er toch nog aangedaan kan worden. Niet-handhaving vermindert het vertrouwen in de overheid en verzwakt de rechtsorde, waardoor overtredingen onbestraft lijken te blijven
en normafwijkend gedrag kan toenemen.
Voor een uitgebreide verslagging van onze activiteiten verwijzen we graag naar onze website: https://www.toegankelijklvc.nl/landelijk-en-lokaal-nieuws-over-toegankelijkheid-en-inclusie/
Meer weten: info@toegankelijklvc.nl of 0622552427
Heeft u zelf een interessant bericht, belangrijke informatie of weet u van een verrassende ontwikkeling over toegankelijkheid en inclusie: tip ons!