Interview Corrie Schilderink

Informatiebijeenkomsten Brandveiligheid

Wij zitten aan de keukentafel van Corrie Schilderink in Landhorst. Corrie geboren in Mill woont al vele jaren in Landhorst en is al jaren actief in het Platform Toegankelijk Sint Anthonis. (PTSA). Platform Sint Anthonis is samen met platform Boxmeer, Grave en Mill onderdeel van de Stichting Toegankelijk Land van Cuijk.

september 2023 | St Anthonis

Corrie interview brandveiligheid 2023

Brand

Reden van het bezoek aan Corrie is dat de Platforms Sint Anthonis in Boxmeer, Wanroij, Cuijk en Mill informatiebijeenkomsten organiseert over de risico’s bij brand in en om het huis.

Corrie vertelt: “Van 2 t/m 7 oktober is de landelijke week van de toegankelijkheid, dit jaar met het motto “Toegankelijkheid loont”. In die week verzorgt een adviseur brandveiligheid van BRANDWEER Brabant-Noord een presentatie. In deze presentatie komen alle zaken rondom brandveiligheid aan de orde”.

We stellen de eerste vraag. Corrie waarom hebben jullie gekozen voor het thema brandveiligheid, om en rond het huis?

Corrie antwoordt onmiddellijk. “Aanleiding was dat veel inwoners vroegen om opnieuw een bijeenkomst over brandveiligheid te organiseren. Jaren geleden had PTSA ook al zo’n bijeenkomst georganiseerd en dat bracht mij op het idee om in het gehele Land van Cuijk dergelijke bijeenkomsten te organiseren.

Leven van alle dag

Brandveiligheid is een onderwerp dat makkelijk aan de aandacht ontsnapt door het leven van alle dag. Maar als brand je overkomt dan is het vaak te laat. De gevolgen van een brand zijn echt heel schokkend. Er is niet alleen schade maar het is echt heel ingrijpend en ontwricht het hele leven. Vooral mensen met een handicap en/of beperking, kinderen, ouderen  zijn extra kwetsbaar”.

Wat komt er op de informatie avond allemaal aan de orde?

Ja dat zijn heel veel onderwerpen. Je moet denken aan brandveiligheid thuis, vluchtwegen en toegankelijkheid van het brandende huis, blusmiddelen, gebruik van rolluiken, het nut van rookmelders. Maar ook over brandgevaarlijke materialen en instructies hoe je het beste een nood brandweeroproep kunt doen, maar ook de brandveiligheid in de buurt. Het gaat er om dat mensen zich bewust worden van de gevaren en wat ze daar het beste aan kunnen doen. Voor zich zelf en hun naasten.”

Meterkast

Je vertelde zojuist dat de brandweer als eerste de meterkast bekijkt. Waarom is dat?

“Als je het fijne er van wil weten moet je natuurlijk naar de informatie bijeenkomst komen want de brandweer kan dat precies uitleggen. Belangrijk is dat gas en elektriciteit worden uitgeschakeld en bewoners kunnen in de meterkast, door middel van een briefje op te hangen, belangrijke informatie doorgeven. Dit zijn zo maar een paar voorbeelden. Tijdens de bijenkomst komt dat uitgebreid aan de orde. “

Hoe kan een inwoner zich beschermen tegen brand?

Beschermen

“Ja dat is een goede vraag. 100% tegen brand beschermen kan natuurlijk niet. Tijdens de informatie bijeenkomst zal hier veel aandacht aan besteed worden. Ik moet daar nu niet veel over zeggen. Het gaat er vooral om dat je de brandveiligheid van jou en je gezin  kunt vergroten bij een brandvoorval. Dat begint met door zelf meer bewust te zijn van mogelijke gevaren en hoe je die kunt voorkomen. Preventie dus.  En daar zal de adviseur brandveiligheid van BRANDWEER Brabant-Noord tijdens de presentatie alles over vertellen en laten zien.”

Waar en wanneer

Waar en wanneer vinden de informatiebijeenkomsten plaats?

Woensdag 4 oktober van 10.00-12.00 uur  in hotel Riche in Boxmeer

Woensdag 4 oktober van 13.30-15.30 uur   in het Wapen van Wanroij

Woensdag 4 oktober van 19.30-21.30 uur   in MFA de Valuwe Cuijk

Woensdag 5 oktober van 19.30-21.30 uur   In Het Lagerhuis in Mill

Voor wie is de informatiebijeenkomst bedoeld. En is aanmelden verplicht?

“De bijeenkomst is voor iedereen die de brandveiligheid van zijn naasten en zich zelf belangrijk vindt. Aanmelden is fijn ! secretaris@toegankelijklvc.nl . Maar het is niet verplicht.

Kom gerust. Je steekt er veel van op waardoor je beter weet hoe je een brand kunt voorkomen en wat je moet doen als er toch een brand uitbreekt.”

Bedankt Corrie en veel succes met jouw activiteiten!

Deel dit bericht

Heeft u zelf een interessant bericht, belangrijke informatie of weet u van een verrassende ontwikkeling over toegankelijkheid en inclusie: tip ons!