Rolstoelvaardigheid

Rolstoelvaardigheidstraining in Cuijk groot succes!

Zaterdagochtend 18 mei was de officiële aftrap van de rolstoelvaardigheidstrainingen in Gymzaal Het Kristal in de Valuwe Cuijk.

mei 2024 | Land van Cuijk

Succesvolle 1e rolstoeltraining in Cuijk

Het Wheelchair Skills Team wil graag mensen gebonden aan een rolstoel ‘hun vrijheid teruggeven’. Het team gaf het eerste deel van de training in Cuijk aan een zeer gemeleerde groep. De jongste deelnemer 

Het Wheelchair Skills Team leert mensen in een rolstoel belangrijke vaardigheden die hen zowel mentaal als fysiek helpen in het dagelijks leven. Ze willen ook dat ‘lopers’ zich bewust worden van beperkingen, maar vooral ook van mogelijkheden van rolstoelgebruikers.

Gespannen gezichten
De deelnemers van de training zitten met gespannen gezichten te wachten op wat er gaat gebeuren. Kees Jan van de Klooster van het Wheelchair Skills Team en zijn team gaan meteen aan de slag om te leren balanceren op de wielen.
Na de eerste aarzelende pogingen verdwijnt de angst snel uit de ogen van de deelnemers. Oud en jong gaan enthousiast aan de slag. "Oefenen, oefenen, en als het niet meteen lukt, opnieuw proberen!" roept Kees Jan. De gespannen sfeer maakt plaats voor een levendige, ontspannen en uitbundige sfeer. De angst is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor de gedachte: "Dit moet ik ook kunnen." De energie spettert van alle kanten in de sportzaal.

De training
Er is een ochtendgroep van 10 deelnemers en een middaggroep van 10 deelnemers. Van de deelnemers zijn er 8 jonger dan 20 jaar, waarvan de jongste slechts 8 jaar oud is. Er zijn 11 deelnemers in de leeftijd van 30 tot 53 jaar en 7 deelnemers van 60 jaar en ouder. 

We kijken met trots terug op de succesvolle voorbereiding van de training, samenwerking met het Wheelchair Skills Team en de bijbehorende communicatiecampagne. De inzet van de Gemeente Land van Cuijk om de rolstoelvaardigheidstraining onder de aandacht van de doelgroep en de inwoners te brengen, heeft bijgedragen aan dit succes.

Wethouder Willy Hendriks is ervan overtuigd dat de deelnemers na het volgen van de training beter in staat zijn om zelfstandig deel te nemen aan de samenleving. Ze benadrukt dat deze training het vertrouwen in wat mogelijk is, kan vergroten. Daarnaast wil ze graag met de stichting in gesprek over mogelijke vervolgtrainingen in de toekomst.

Hoe verder
Wij beschouwen deze eerste training als een mijlpaal. Samen zetten we verdere stappen naar een inclusieve en toegankelijke samenleving, waarin iedereen de mogelijkheid heeft om volledig deel te nemen aan alle aspecten van het leven. Samen maken we het verschil.

Meld je aan als vrijwilliger
De platforms en Stichting Toegankelijk Land van Cuijk hebben nog veel vrijwilligers nodig. Meld je aan als vrijwilliger via e-mail: secretaris@toegankelijklvc.nl of bel voor meer informatie met Guus Fonteijn op 06 22 55 24 27

Lees hier het uitgebreidere persbericht.

Bekijk een impressie van deze eerste rolstoelstraining. 

Deel dit bericht

Heeft u zelf een interessant bericht, belangrijke informatie of weet u van een verrassende ontwikkeling over toegankelijkheid en inclusie: tip ons!