Verkiezingen

Stemtaxi's en computers helpen blinden en slecht­zienden een handje

Het aantal stembureaus waar mensen met een visuele beperking hun stem zelfstandig uit kunnen brengen, is bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen gestegen naar 95. Vorig jaar was dat mogelijk in 82 gemeenten, in 2021 - tijdens de Tweede Kamerverkiezingen - waren dat er nog maar vijftig.

maart 2023 | Landelijk

Landelijk stemmal

Mensen met een visuele beperking kunnen inmiddels in 95 stembureaus hun stem zelfstandig uit brengen.

Bij de speciaal ingerichte stembureaus kunnen visueel beperkten met hulpmiddelen, zoals een zogeheten stemmal, hun stem uitbrengen. Dat is een mal met voelbare cijfers en braille. Via een koptelefoon krijgt de kiezer te horen welke partijen en kandidaten op de lijst staan.

Ook zijn de gleuven waar de stembiljetten in moeten omlijnd met felgekleurde tape en is er duidelijke bewegwijzering op de grond. Koninklijke Visio, het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, schat dat ruim 300.000 stemgerechtigden in Nederland een visuele beperking hebben, van wie er 15.000 helemaal blind zijn.

Een van die stembureaus waar - net als vorig jaar - ook blinden en slechtzienden zelfstandig kunnen stemmen, is Sittard-Geleen. Het stembureau in Limburg heeft zelfs een 'stemtaxi' in het leven geroepen. Die speciale taxi haalt kiezers op 15 maart thuis op en brengt ze naar het stemlokaal. Eenmaal gestemd worden de kiezers weer met de stemtaxi naar huis gebracht.

Bron: NOS

Deel dit bericht

Heeft u zelf een interessant bericht, belangrijke informatie of weet u van een verrassende ontwikkeling over toegankelijkheid en inclusie: tip ons!